Kacang panjang – Buah atau sayur?

Hobi tani power! kembali bersiaran ..hahahaha..

“Masak sayur apa hari ni ?” ” Ooo..hari ni masak sayur kacang panjang goreng belacan je!” Wah..sedapnya makan lauk kacang panjang goreng..macam-macam resepi boleh buat..kacang panjang goreng bercili …kacang panjang goreng dengan telur…masak lemak kacang panjang pun sedap.

IMG_2921
Hobi tani power! Kacang panjang segar dari laman

Hobi tani power! kali ni nak berkongsi tanaman #5 pokok kacang panjang. Pada sesiapa yang belum baca tanaman hobi tani power! dari #1 hingga #4 ..sila lah klik ye..hehehe…target nya saya akan berkongsi nukilan tanaman saya sehingga ke #1000. Terlalu jauh lagi ni…tapi insya Allah..saya akan cuba juga menulisnya..sila like, comment atau follow bagi memberi support pada saya!

Kacang panjang yang saya tanam ni spesel sikit..kacang panjang ni tak perlukan junjungan = kayu sokongan  untuk melayap = memanjat. Jadi, boleh lah ditanam dalam pasu saja. Lepas tu, cepat pulak tu mengeluarkan hasilnya..alhamdulillah. Nak tau asal pokok kacang panjang ni? Pokok kacang panjang ni berasal dari Shah Alam hehehe..benih ni saya dapat dari kakak saya yang juga hobinya bergardening yang duduk di Seksyen 7, Shah Alam.

IMG_2814 (2)
Hobi tani power! Sekebun pokok kacang panjang dalam pasu

Buahnya sepanjang dalam 12 inci je, tak lah panjang sangat berbanding dengan pokok kacang panjang yang ‘melayap’ di junjungan atau pancang. Tapi, rasanya masih mengekalkan rasa kacang panjang. Kalau dibuat ulam amat sedap rasanya..sebab ianya cruncy dan rasa gurih = enak . Hobi tani power! ulam dan manfaat peluh!

IMG_2838
Hobi tani power! Buah kacang panjang dalam pasu yang menggiurkan

Hobi tani power! Tips riadah :

Menanam pokok kacang panjang ni amatlah senang..kita boleh letakkan contohnya dalam 5 biji benih kacang dalam satu pasu dan jarakkan antara biji-biji tersebut. Jadi dalam sebuah pasu, ada 5 pokok kacang panjang yang akan tumbuh. Boleh tahan jugalah mengalihkan pasu pasu yang ditanam bila time nak potong rumput..berpeluh-peluh hobi tani power! mengangkat pasu..dan lepas tu mengatur semula pasu di laman. Jadi pokok kacang panjang kita ni sentiasa nampak kemas dan menarik di dalam pasu. Satu lagi tips riadah, kita boleh sentiasa bekalkan air pada pokok kacang panjang kita ni dengan konsep sains ‘Tekanan”..terutama kalau kita nak balik kampung dalam semalam dua. Caranya: ambil botol air mineral plastik yang terbuang dan tebukkan lubang dibawahnya. Sebaik-baiknya lubang tu sebesar lubang jarum je..Kemudian, kita bolehlah masukkan air penuh-penuh dan cepat-cepat tutup dengan penutup botolnya. Untuk mengawal air keluar dari lubang yang kita buat tadi, kita boleh control pada penutup botol tersebut..kalau kita ketatkan habis..air tak keluar, kalau kita buka habis, air keluar dengan lajunya..jadi apa saya buat, untuk mengawal air keluar dalam tempoh 24jam, saya cuba 2 3 kali cara ketatkan penutup botol tu. Bila dah dapat caranya, saya gunakan botol ni untuk supply air pada kacang panjang saya dengan meletakannya dalam pasu..

IMG_2836
Hobi tani power! Penyiram ajaib – botol air dalam pasu

Hobi tani power! Tips science fact :

Apa nama saintifiknya ? Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis … Bila saya buat blog hobi tani power! ni baru saya tau nama santifiknya tu. Ada juga nama Englishnya ..yardlong bean atau, asparagus bean atau snake bean.. So, kalau kita buat menu nanti, boleh bagi nama ‘Fried Snake bean with belacan’ atau ‘Fried asparagus bean with chillies and hati ayam’. Kacang panjang adalah sumber yang baik untuk protin ,vitamin A, thiamin, riboflavin, iron, phosphorus, and potassium, dan sumber yang baik juga untuk vitamin C, folate, magnesium, and manganese. Fuh..banyak sungguh khasiatnya..patutla orang kata makan ulam kacang panjang ni boleh jadi muda…awek muda makan kacang panjang muda boleh jadi awet muda. Mudah-mudahan.

Pokok kacang panjang ni akan berbunga, dari bunga ia bertukar menjadi buah dan buah kacang panjang ada biji dan bigi = biji ini akan menjadi paribanih = biji benih. Jadi, yang sebetulnya ia adalah buah kacang panjang. Hobi tani power! walaupun kacang panjang ni adalah sebenarnya buah , tapi kita selalunya memanggilnya sayur kacang panjang. Cubalah nanti, bila orang tanya, masak sayur apa? Jawapannya ialah masak buah kacang panjang! Pelik bunyinya!

Hobi tani power! Faedah dan kegunaan :

Kacang panjang ni pun ada yang kata boleh cegah kanser..kalau nak tahu lagi boleh lah cari info nya dengan pakcik Goggle. Sebelum ni hobi tani power! malas nak tanam kacang panjang ni sebab nak kena sediakan junjungnya..lepas tu, pokoknya naik melayap tinggi..ala-ala macam cerita “Jack and the beanstalk“. Tapi sekarang, dengan benih kacang panjang yang diberikan oleh kakak saya ( tarima kasih lah K Inor) yang duduk di Seksyen 7, Shah Alam, Selangor ni..menanam pokok kacang panjang ni menjadi mudah je..nyam nyam nyam…masuk pasu, siram je..pokok kacang panjang ni boleh jadi pokok hiasan juga.

IMG_2818 (2)
Hobi tani power! Bunga kacang panjang yang cantik, suci dan menawan

Kalau dah tanam pokok kacang panjang ni, bila dah berbuah, kena rajin belek cari buah muda..kalau tak, nanti banyak la buah tuha =tua..jadi buah tuha pun ok gak..jadi la paribanih = biji benihnya. Kalau nak petik buahnya, petik dengan hati-hati..petik betul betul kat tangkai buah, baru la buah segar dan tahan dan pokoknya pun bertunas lagi. Pokok kacang panjang ni boleh berbuah dalam sebulan lebih..boleh jual ni! #hobitani power

 

Nota :

Bahasa banjar = Melayu

Advertisements

One thought on “Kacang panjang – Buah atau sayur?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s